L’estafa de la trucada del fals tècnic de Microsoft

El frau no és nou, però sembla que els darrers dies està fent estralls al nostre país, amb estafes de més de 6.000€.

Es tracta d’una enganyifa per la qual es rep una trucada al telèfon fix d’una persona que diu ser tècnic de Microsoft, des dels Estats Units. L’operari parla en anglès o, si el client no l’entén, en un castellà “macarrònic”. Li explica que han detectat alguna mena de problema o amenaça en el seu ordinador, que els està enviant avisos d’una greu infecció de virus. I dóna a la víctima les instruccions per poder-ho arreglar.

El fals tècnic va indicant les passes a seguir, alhora que instal·la programes que en realitat donen accés remot a l’ordinador. Amb ells obté tot tipus de contrasenyes i dades personals desades a l’equip.

D’altra banda, simula que obre un cas de suport en un web de Microsoft, que resulta ser fals. Al donar-la d’alta, la víctima facilita sense adonar-se’n totes les seves credencials.

Li demana un número de compte bancari, per fer un petit càrrec de diners (5€) per la reparació. Aquesta petita quantitat representa una dificultat a l’hora d’inculpar als estafadors que, a més a més, acostumen a operar des de països on són difícils de localitzar. Si els arriben a enxampar, també serà difícil que les justícies d’un i altre lloc s’arribin a posar d’acord.

La clau per no caure en aquest tipus d’estafes és tenir clar que: Cap tècnic de Microsoft us trucarà des dels Estats Units per un problema amb l’ordinador, de la mateixa manera que cap banc us demanarà una confirmació de les vostres dades per correu electrònic.