Sobre els avisos de privacitat al mur de Facebook

Des de fa un temps, molta gent publica al seu mur de Facebook un text, d’aparença legal, que diu coses com aquestes:

Doncs no és més que una llegenda urbana. Que no serveix per res més que per molestar als usuaris que el llegeixen. No té cap valor legal, perquè el que realment val és l’acord que firmeu quan us registreu a Facebook.

Aquesta suposició prové de la creença de que Facebook, després de sortir a borsa, va canviar els seus termes legals per què perdéssiu drets de propietat sobre els continguts que compartiu a la xarxa. Però no és ben bé així.

De fet, segons les seves condicions d’ús oficials, sóu els propietaris de tot el contingut i informació que hi publiqueu, i podeu controlar com es comparteix a través de la configuració de privacitat i de les aplicacions.

Si pugeu una fotografia vostra a Facebook, no vol dir que qualsevol tingui el dret d’agafar-la i utilitzar-la. Això suposaria una infracció dels vostres drets d’imatge o de propietat intel·lectual, que no es perden pel fet d’utilitzar Facebook.

El que passa és que Facebook fa servir principalment les fotos de perfil dels usuaris per fer anuncis i campanyes publicitàries internes, del tipus: “Aquest amic teu està jugant a aquest joc”, on apareix la seva foto, que és el que acceptem quan ens registrem.

I si no volem que Facebook utilitzi res nostre, ni tant sols dins de Facebook, també ho podem evitar anant a l’apartat d’anuncis de les preferències del nostre compte.