Consells per evitar la pèrdua de dades

Estem patint una onada de virus informàtics que, a diferència d’anteriors, afecten a les nostres dades. Els nostres documents i les nostres fotografies s’encripten (es bloquegen amb un algoritme matemàtic), amb una clau que segurament mai aconseguirem desxifrar. I restem abocats a perdre’ls per sempre més.

Per això cal que prenguem consciència de la importància d’establir mesures de seguretat. I defugir de pensar que això només els passa als altres.

És importantíssim fer regularment còpies de seguretat. Que estiguin automatitzades, per evitar descuits. I comprovar periòdicament que realment s’estiguin portant a terme correctament, mitjançant utilitats que disposin d’un registre històric de les mateixes.

Si és possible, fer-les per partida doble i guardar-les en llocs diferents. Disposar de “backups online” podria ser una solució per a aquest darrer punt.

Sabem que a vegades fa mandra posar-s’hi. Però no es necessari fer còpies completes sempre. Podem tenir una aplicació que només ens vagi copiant el que és nou o s’hagi modificat. I, de tant en tant, fer-ne una còpia nova sencera.

Les còpies de seguretat s’han de desar, i no han de utilitzar-se com a servidor de dades. Només hem de recórrer a elles per recuperar informació perduda o malmesa.

Disposar d’un antivirus i actualitzar-lo regularment és important. Però tant o igual que això és fer servir el sentit comú. La nostra entitat bancària no ens demanarà mai informació confidencial a través d’un e-mail. Assegurem-nos ben bé de quina és la font que ens envia aquell programet que vol que descarreguem i executem. Evitem els clics ràpids del nostre ratolí i parem-nos a llegir.

No sabeu com fer-ho? Feu-nos-ho saber.