Especialistes Mac-Windows

Com crear una contrasenya segura

Amb aquesta vida tant informatitzada que portem, se’ns fa imprescindible escollir contrasenyes que ens permetin fer 煤s de l’ordinador i de Internet amb la m脿xima seguretat. Emmagatzemem informaci贸 personal i accedim als nostres comptes bancaris. Motius suficients per tenir presents aquests consells.
La majoria de la gent utilitza com a contrasenya les paraules m茅s f脿cils de recordar: Data de naixement, aniversaris, etc. D鈥檃questa manera, estem facilitant l鈥檃cc茅s, per exemple, al nostre correu electr貌nic.
脡s per aix貌 que us donarem unes normes b脿siques que no haur铆eu d鈥檕blidar si voleu tenir unes claus m茅s segures.

– No fer servir mai claus que siguin nom茅s paraules (noms de l鈥檜suari, de membres de la fam铆lia o del nostre entorn, incl煤s mascotes. Ciutats o llocs d鈥檈stiueig) comuns amb vosaltres.
– No fer servir mai claus completament num猫riques que puguin o no relacionar-se amb vosaltres (Tel猫fons, dates de naixement o aniversaris, DNI, etc.).
– El model de clau perfecta hauria de contenir i mesclar car脿cters alfanum猫rics sense sentit o d鈥檃ltres del nostre teclat, escollits a l鈥檃tzar. Com per exemple: Za56!q2uT.
– Si 茅s possible, que contingui un m铆nim de 8 car脿cters. I si 茅s per ser utilitzada en programes d鈥檈ncriptaci贸, es recomana que sigui superior a 20 car脿cters.
– 脡s fonamental no compartir les nostres claus.
– 脡s millor fer servir claus diferents, per exemple, per cadascun dels nostres correus, acc茅s a comptes bancaris, etc. Si alg煤 malintencionadament aconsegueix desvetllar-ne una, la resta de la nostra seguretat no quedaria afectada.
– 脡s recomanable tamb茅 canviar les claus peri貌dicament. Algunes empreses obliguen a fer-ho als seus clients, per exemple, cada tres mesos.


Pels que encara penseu que tot aix貌 no va amb vosaltres i que no cal patir, us posarem dos exemples de com us podria arribar a afectar.
Existeixen uns programes maliciosos anomenats Keyloggers que capturen tot el que teclegem, incl煤s contrasenyes ocultades amb asteriscs o punts negres. El mateix programa s’encarrega d’enviar la informaci贸 de manera oculta a qui us l’hagi col鈥ocat.
Tamb茅 hi ha una altra mena de programes que es dediquen a rastrejar per “For莽a bruta” (aix铆 se’n diu, no 茅s cap broma) les possibles combinacions de les nostres claus. Si utilitzem una contrasenya de 6 n煤meros, el programa nom茅s a de fer 999.999 combinacions per capturar-la. I aix貌, per un programa inform脿tic, 茅s bufar i fer ampolles.