Especialistes Mac-Windows

Consells per comprar per Internet amb seguretat

Cada cop som m茅s els que encarreguem els nostres regals de Reis per Internet. I cada cop creix m茅s el nombre de 鈥渃ibercriminals鈥 que, per aquestes dates, miren d鈥檕mplir-se les butxaques a costa dels m茅s despistats.

Comprar per internet pot ser tant segur com fer-ho en una botiga tradicional, per貌 cal que seguim algunes normes b脿siques de seguretat. Per aix貌 volem donar-vos una s猫rie de consells que us puguin ajudar a preservar la seguretat d鈥檃questes compres.


El primer i fonamental 茅s mantenir el vostre ordinador actualitzat. 脡s a dir, disposar d鈥檜n antivirus al dia, tenir instal鈥ades les darreres actualitzacions del vostre Sistema Operatiu i d鈥檃lgunes aplicacions que s鈥檈xecuten quan accediu a llocs web interactius, com ara l鈥橝dobe Flash Player, l鈥橝dobe Reader o el Java.

Convindria que f茅ssiu una revisi贸 de virus peri貌dica. El vostre ordinador pot haver-se infectat abans de la darrera actualitzaci贸. Comparar els resultats d鈥檃questa revisi贸 amb un an脿lisi a trav茅s d鈥檃lguna eina online, tampoc us far脿 cap mal.

Cal estar alerta amb missatges de correu que us avisin sobre productes sense entregar. Sovint s贸n falsos i contenen enlla莽os que pretenen que cliqueu per descarregar virus en el vostre equip. Assegureu-vos que els missatges que rebeu portin la refer猫ncia que us va donar el venedor el dia que vau fer la compra. I no obriu mai fitxers adjunts.

El mateix haur铆eu de fer amb els missatges que us parlin de 鈥淭argeta de cr猫dit no acceptada鈥 o 鈥淔actures鈥 de remitents desconeguts.

Abans de donar cap dada, assegureu-vos que esteu entrant en p脿gines amb seguretat encriptada (Veureu https:// a la barra d鈥檃dreces del vostre navegador web). Reviseu tamb茅 que la p脿gina de pagament dugui el segell de verificaci贸 d鈥檜na tercera companyia, com ara 鈥楾RUSTe鈥, 鈥楴orton Secure鈥, 鈥楳cAfee Secure鈥 o 鈥楥omodo鈥, que garantitzen una transacci贸 privada i segura.

Fer servir el sentit com煤 茅s el m茅s 煤til de tot. Compreu en establiments reconeguts o busqueu refer猫ncies sobre les botigues en l铆nia que no us resultin familiars. I no us refieu d鈥檕fertes massa bones per ser certes…