Especialistes Mac-Windows

Windows 8

Fa pocs dies que Microsoft ha tret al mercat el seu nou sistema operatiu, anomenat Windows 8. I moltes s贸n les preguntes que us deveu fer sobre les novetats que aportar脿. Aqu铆 mirarem de desvelar-vos unes quantes d鈥檃questes inc貌gnites.


El primer que heu de saber 茅s que Windows 8 茅s un sistema dissenyat no nom茅s per ordinadors convencionals, siguin de sobretaula o port脿tils, sin贸 sobretot dirigit a tel猫fons m貌bils amb connexi贸 a internet (鈥渟matphones鈥) i tauletes. Aquestes 煤ltimes portaran una versi贸 del producte anomenada Windows RT. I a m茅s a m茅s Microsoft tamb茅 llen莽a al mercat el seu iPad particular, que porta per nom Surface.

O sigui, que malgrat que puguem treballar amb ell amb ratol铆 i teclat, la seva orientaci贸 茅s eminentment t脿ctil.

La seva interf铆cie representa un trencament total amb els sistemes de la saga Windows que coneix铆em fins ara. Els programes ja no apareixen a trav茅s del men煤 鈥淚nicia鈥 i desapareix el que coneix铆em com a 鈥漞scriptori鈥. Aquesta nova presentaci贸, dita 鈥淢odern UI鈥, est脿 basada en un seguit de rajoles digitals anomenades 鈥渓ive tiles鈥, que ens permeten tenir a la pantalla principal les aplicacions que m茅s utilitzem. I, fins i tot, ens fa una vista pr猫via de la informaci贸 m茅s recent amb la que treballem (correus electr貌nics, documents recents, etc.).


Tot i aquests importants canvis, no resulta dif铆cil de familiaritzar-s鈥檋i, perqu猫 s鈥檃dapta r脿pidament als nostres usos. De seguida apareixeran a la pantalla inicial les cares dels nostres contactes (a trav茅s d鈥檜na aplicaci贸 que es diu People), i els nostres correus comen莽aran a arribar i a mostrar-se a la pantalla principal.

Tanmateix, el Windows 8 amaga tot un seguit de funcions que costen d鈥檃rribar a dominar (per exemple, a cada cantonada de la pantalla s鈥檋i amaga una funci贸 diferent) i que costen d鈥檃ssimilar per molt visual que sigui.

El Windows 8 ve amb un conjunt d鈥檃plicacions b脿siques, d鈥檈ntre les que destaquen el nou Internet Explorer 10 i l鈥橷box Music, una mena d鈥橲potify. Tamb茅 destaca l鈥檃parici贸 de la Windows Store, que ser脿 l鈥檈quivalent a l鈥橝pple Store que molts ja coneixeu.

脡s un sistema operatiu que no exigeix grans prestacions, aix铆 que es pot instal鈥ar en qualsevol ordinador m茅s o menys actual. I el seu preu s鈥檋a ajustat a la compet猫ncia, amb llic猫ncies i actualitzacions for莽a econ貌miques. Per貌 nosaltres, de moment, us aconsellar铆em que deixeu que siguin uns altres els que facin el paper de 鈥渃onillet d鈥櫭璶dies鈥. I quan estigui prou provat, ja l鈥檌nstal鈥arem.