Consells d’ús i manteniment per unitats SSD

Cada vegada són més els ordinadors que disposen d’unitats SSD (Solid State Device), que han vingut a substituir com a disc principal als discs durs tradicionals (HDD). El seu rendiment és molt superior, sobretot per no disposar de peces mecàniques. Però per maximitzar el seu rendiment i vida útil cal que seguim algunes pautes.

Els SSD són totalment diferents dels HDD. Funcionen diferent i, per tant, no necessiten el mateix manteniment. El que és bo per uns acostuma a no ser-ho pels altres.

Els SSD, per exemple, no necessiten desfragmentar-se. I si ho fem, estem escurçant la seva vida útil.

En els HDD, quan esborrem arxius, els sectors utilitzats es mantenen ocults fins que se sobreescriu en el mateix lloc del disc. I amb determinades eines, podem arribar a esborrar del tot aquestes dades residuals. Però ens els SSD això no és necessari, perquè el seu sistema (TRIM) elimina les dades dels sectors de forma immediata. Per tant, no serveix de res fer cap tipus de neteja.

Si es fan servir sistemes operatius antics sobre unitats SSD (com ara Windows XP, Windows Vista o versions antigues d’OS X), aquest sistema no funcionarà. I les dades que anem esborrant no es mouran dels sectors que ocupen. Això afectarà negativament el rendiment general del disc i del sistema.

És recomanable no ocupar tota o a gairebé tota la seva capacitat. El ideal seria no ocupar més del 75% de l’SSD per aconseguir el millor equilibri possible.

És aconsellable evitar la instal·lació i desinstal·lació constant o continuada d’aplicacions, sobre tot aquelles molt pesades, com ara jocs.

Per últim, és recomanable no emmagatzemar-hi arxius grans que hi restin inactius durant un període de temps llarg. Fan que desaprofitem el potencial real de la unitat. Aquests els podem emmagatzemar en un disc dur HDD secundari o en un d’extern.