Protegir l’accés a les xarxes socials

Quan accedim a les xarxes socials (Facebook, Instagram, Twitter, etc.) ens exposem a tot un seguit de riscos de seguretat i privacitat que hem de tenir en compte.

El primer i principal és fer servir una contrasenya forta, que no pugui ser endevinada ni per una màquina ni per un conegut. Llarga, que no tingui sentit i que combini lletres, números i caràcters especials, així com caràcters en majúscula i minúscula.

Habilitar l’autenticació de dos factors. És a dir, que per accedir per primer cop al nostre compte des d’un dispositiu nou, haguem de confirmar que hem estat nosaltres, bé sigui a través d’un missatge al mòbil o per correu electrònic.

Evitar clicar a qualsevol enllaç de llocs web i correus electrònics desconeguts o sospitosos. Assegurem-nos de que el destí o la font siguin fiables.

No permetre que l’ordinador recordi les nostres contrasenyes i tancar sessió, sobretot en ordinadors que no siguin el nostre. Que sempre haguem de tornar-les a escriure.

Controlar les aplicacions i jocs als que donem accés a través del nostre compte de xarxa social. A Facebook, per exemple, si donem autorització a un joc, estem donant accés a tercers a la nostra llista de contactes, aniversaris, fotografies, etc.

Fer cas de les advertències que ens envia la pròpia xarxa. Revisar periòdicament els indicis d’accessos no desitjats. Estar atents a activitats sospitoses. I vigilar amb els avisos de restabliment de contrasenya que rebem i que no hem sol·licitat.