Els ordinadors de marca i el software preinstal·lat

Tots els ordinadors de marca amb sistema operatiu Windows contenen programes preinstal•lats, als que s’anomena “crapware” (programes escombraria) o “bloatware” (programes de farciment). Es tracta de tot un seguit d’aplicacions que no hem demanat i que fan que el nostre ordinador no rendeixi al 100% des del primer dia.

És una pràctica habitual entre els fabricants d’equips en sèrie que, a part de molestar, pot arribar a ser fins i tot perillosa. Fa no res que la multinacional xinesa Lenovo, va haver de disculpar-se per incloure entre aquest programari una aplicació (“Superfish”), que a part de fer aparèixer publicitat quan es navegava per internet, feia vulnerable la seguretat dels equips.

Fins a cert punt pot ser comprensible que els fabricants ens ofereixin alguns programes, com per exemple, un software de gravació de DVD, que si haguéssim de comprar a la botiga ens costaria el triple. Es tracta d’un acord comercial que beneficia a les marques, però també a l’usuari.

Però, perquè hem de comprar un ordinador amb programes preinstal•lats (la majoria d’ells de prova) que no ens interessen? Si, a més a més, consumeixen recursos i sovint són difícils d’eliminar.

I amb el greuge de que, si volem fer net i restaurar l’equip a l’estat de fàbrica, tot aquest software torna a aparèixer.

L’ideal seria que, l’usuari que es compra un PC o portàtil, pugui gaudir d’una experiència absolutament neta. Així és com ho fem nosaltres. I, de fet, creiem que és un factor diferencial a favor nostre.