Més sobre l’ús i el manteniment de les bateries dels ordinadors portàtils

Pràcticament tots els ordinadors portàtils d’avui en dia utilitzen bateries de Liti-Ion (Li-Ion), molt més eficients que les seves antecessores. Són unes bateries que tenen les seves pròpies particularitats i que mereixen un tracte diferent per allargar-ne la seva vida útil.

A diferència de les anteriors, les bateries de Liti-Ion no requereixen una càrrega inicial. No cal fer-les-hi passar diversos cicles de càrrega/descàrrega, perquè la seva capacitat màxima està disponible des del primer ús. I tampoc és precís deixar-les descarregar del tot habitualment per millorar el seu rendiment. Amb fer-ho un cop de tant en tant n’hi ha prou.

Mantenir-les connectades al carregador quan ja s’ha completat la carrega no és perjudicial en si mateix, perquè disposen d’un circuit que talla el pas d’energia un cop s’han carregat del tot.

Tanmateix, la calor actua disminuint la resistència de la bateria, pel que la seva capacitat per retenir electricitat serà cada cop menor. Alhora, mantenir l’ordinador connectat a la corrent tenint-lo en ús li genera un ‘estrès’ constant, degut a que la força a conservar és el 100% de la seva càrrega.

Per això és recomanable que si utilitzem el nostre portàtil com un equip de sobretaula, li traiem la bateria. I, si pot ser, la desem amb un 40% de càrrega aproximadament. Mai descarregada del tot.

La duració de la càrrega de la bateria també depèn de tot un seguit d’elements relacionats amb l’ús de l’ordinador. Ens durarà més si:

L’allunyem de la calor.
Apaguem, quan no les fem servir, les transmissions inhalàmbriques (Wi-Fi, Bluetooth, etc.).
Evitem fer sevir la unitat de CD o DVD.
Reduïm la brillantor de la pantalla.
Desconnectem targetes de memòria o llapis USB.
Evitem fer servir aplicacions d’àudio, encara que sigui amb auriculars.