Consells per comprar per Internet amb seguretat

Cada cop som més els que encarreguem els nostres regals de Reis per Internet. I cada cop creix més el nombre de “cibercriminals” que, per aquestes dates, miren d’omplir-se les butxaques a costa dels més despistats.

Comprar per internet pot ser tant segur com fer-ho en una botiga tradicional, però cal que seguim algunes normes bàsiques de seguretat. Per això volem donar-vos una sèrie de consells que us puguin ajudar a preservar la seguretat d’aquestes compres.

El primer i fonamental és mantenir el vostre ordinador actualitzat. És a dir, disposar d’un antivirus al dia, tenir instal•lades les darreres actualitzacions del vostre Sistema Operatiu i d’algunes aplicacions que s’executen quan accediu a llocs web interactius, com ara l’Adobe Flash Player, l’Adobe Reader o el Java.

Convindria que féssiu una revisió de virus periòdica. El vostre ordinador pot haver-se infectat abans de la darrera actualització. Comparar els resultats d’aquesta revisió amb un anàlisi a través d’alguna eina online, tampoc us farà cap mal.

Cal estar alerta amb missatges de correu que us avisin sobre productes sense entregar. Sovint són falsos i contenen enllaços que pretenen que cliqueu per descarregar virus en el vostre equip. Assegureu-vos que els missatges que rebeu portin la referència que us va donar el venedor el dia que vau fer la compra. I no obriu mai fitxers adjunts.

El mateix hauríeu de fer amb els missatges que us parlin de “Targeta de crèdit no acceptada” o “Factures” de remitents desconeguts.

Abans de donar cap dada, assegureu-vos que esteu entrant en pàgines amb seguretat encriptada (Veureu https:// a la barra d’adreces del vostre navegador web). Reviseu també que la pàgina de pagament dugui el segell de verificació d’una tercera companyia, com ara ‘TRUSTe’, ‘Norton Secure’, ‘McAfee Secure’ o ‘Comodo’, que garantitzen una transacció privada i segura.

Fer servir el sentit comú és el més útil de tot. Compreu en establiments reconeguts o busqueu referències sobre les botigues en línia que no us resultin familiars. I no us refieu d’ofertes massa bones per ser certes…