Veritats i mentides sobre la bateria dels ordinadors portàtils

Circulen molts mites sobre les bateries dels dispositius portàtils. Des d’aquí us aclarirem si són certs o falsos. I us serviran per treure’n un millor rendiment i allargar-ne la vida. I també són vàlids per a les dels telèfons mòbils.

Passa alguna cosa si deixem el portàtil tot el dia connectat a la corrent?

Pel que fa a la bateria, no li passa res. Les bateries tenen un mecanisme de seguretat que detecten quan s’han carregat del tot. Llavors, deixen de fer-ho com si es tanqués una aixeta.

Les bateries tenen cicles de recàrrega?

L’hàbit de deixar descarregar la bateria del tot i després carregar-la al 100% no serveix de res, perquè les bateries ja no funcionen així. És més, pot perjudicar-les, perquè estem forçant un cicle complet de recàrrega que d’altra manera es faria en diversos dies.

La temperatura afecta a la vida de les bateries?

Si, i molt. Per això, si teniu un ordinador antic que s’escalfa molt, la bateria s’estarà fent malbé. Procureu tenir el portàtil sempre en llocs frescos i secs.

Què passa si no fem servir el portàtil durant un temps?

Doncs que convé que la bateria no es quedi a zero. Per què es mantingui en condicions, cal descarregar-la del tot i després deixar-la carregar fins al 40%. Periòdicament, tornar-la a connectar per recarregar-la fins a aquest percentatge, perquè s’haurà descarregat sola. Si la deixem sense càrrega molt de temps és possible que després deixi de funcionar.

És recomanable treure la bateria si tinc el portàtil connectat a la corrent?

A banda de que si marxa la llum perdrem el treball que estiguem fent, cal seguir els consells de l’apartat anterior.

Podem fer servir carregadors d’altres marques o universals?

Encara que puguin ser eficients i carreguin l’equip, el més recomanable és fer servir carregadors oficials, preparats exclusivament per a aquest.

Passa alguna cosa si deixem descarregar la bateria completament?

És preferible que això només ens passi puntualment. Habitualment, el preferible és que no deixeu que es descarregui més del 20%.