Wake on LAN

Amb l’augment del teletreball a causa del confinament per la pandèmia, molta gent accedeix al seu ordinador de la feina des de casa, a través d’aplicacions d’escriptori remot com Teamviewer o Anydesk.
El problema es troba en que aquests ordinadors romanen encesos permanentment, fent despesa d’energia i quedant exposats a pujades i baixades de tensió elèctrica.
El remei per poder encendre el vostre ordinador a distància es diu Wake on Lan (WoL) i us n’expliquem aquí els detalls.

WoL és un protocol que permet encendre de forma remota un ordinador quan està apagat. Ho fa enviant-li un senyal a través d’internet que, quan l’ordinador el detecta, el fa encendre.
Per poder -lo fer servir, cal que la targeta de xarxa i la placa base de l’equip siguin compatibles amb aquest protocol.
També cal que l’ordinador no estigui apagat del tot. D’aquesta manera es configuren determinades opcions de la targeta de xarxa i de la placa base perquè l’ordinador, que aparentment està apagat, es quedi “escoltant” el senyal que el pot fer arrencar.
Aquest senyal, anomenat “paquet màgic”, inclou l’adreça MAC de l’ordinador. I cal configurar també el router per què aquesta comunicació no es bloquegi.
Un cop fet tot això i amb un petita aplicació per mòbil, podreu encendre el vostre equip des d’allà on sigueu. I amb el programa d’escriptori remot que tingueu podreu utilitzar-lo a distància.